Spaanse eetgewoonten
Spaanse informatiebronnen

Spaanse eetgewoonten: maaltijden

Het ontbijt, desayuno, bestaat normaal gesproken uit een kop koffie, café con leche, met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit de populaire churros met suiker of lekkere warme chocolademelk om in te soppen.

De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Hoewel er mensen zijn die ´s avonds nog veel eten, is de cena normaal gesproken minder uitgebreid dan de middagcomida. Het bestaat uit licht eten, zoals een salade, een sandwich of tapas. De Spanjaarden eten dit avondeten pas op een laat tijdstip, vooral in weekenden en tijdens de zomer pas tussen 21.00 - 23.00 uur.

spanish eating customs
spanish eating customs

Spaanse eetgewoonten: tapas

Deze traditionele manier van tussendoortjes nemen, die ooit in het zuidelijke Sevilla begon, is inmiddels over heel Spanje verspreid. Je gaat van bar naar bar en probeert kleine snacks uit met een klein groepje vrienden.

Spaanse eetgewoonten: sobremesa

Het woord sobremesa betekent lettelijk "over de tafel" en duidt op het nakletsen na het nuttigen van een maaltijd. In plaats van de laatste hap te nemen en naar huis te gaan, blijven Spanjaarden vaak nog nakletsen en genieten ze van elkaars gezelschap.

Spaanse eetgewoonten: siësta

De beroemde siësta bestaat echt. Het begon vroeger als een middagdutje voor landarbeiders, die na de lunch rust namen om alles te verteren alvorens weer terug te keren naar hun werk op het veld. Hoewel een siësta niet per sé een dutje is, gaan winkels en bedrijven vaak twee uur dicht, zodat iedereen even naar huis kan om met de familie te eten.

Spaanse eetgewoonten: wijn

Het is heel normaal om wijn bij het eten te drinken, waarbij het niet uitmaakt of je thuis of in een restaurant eet. De meeste restaurants bieden wijn zelfs als vast onderdeel van de menuprijs aan.

Spaanse eetgewoonten: koffie

Koffie is een Spaans fenomeen. Veel Spanjaarden drinken meerdere kopjes koffie per dag en koffie maakt tevens deel uit van de Spaanse maaltijden. Koffie wordt traditioneel geserveerd na het toetje en je kunt kiezen uit een café con leche (koffie met melk), een café solo (koffie zonder melk) of een café cortado (koffie met een scheutje melk).

Spaanse eetgewoonten: fooi

Je mag zelf bepalen of je een fooi wilt geven en hoeveel. De meeste restauranthouders rekenen op een fooi van 5-10% na een maaltijd.