Santiago Calatrava
Spaanse informatiebronnen

Wil je Spaans leren in de buurt van moderne en interessante architectuur? Bij Enforex kan dat!

Calatrava is een internationaal bekende architect uit Valencia, die over de hele wereld heeft gewerkt. Als je aan onze school in Valencia studeert, kun je makkelijk en snel Calatrava´s Ciudad de las Artes y las Ciencias (de Stad van Kunst en Wetenschap) bereiken. Schrijf je in voor een van onze cursussen Spaans en ontdek de creatieve en indrukwekkende gebouwen van Calatrava.

Hieronder kun je meer informatie lezen over het leven, de invloeden, stijlen en werken van Santiago Calatrava. We hopen je snel hier in Valencia te zien!

Santiago Calatrava: biografie

Santiago Calatrava is een van de beroemdste ontwerpers ter wereld. Hij heeft over de hele wereld unieke bouwwerken gemaakt.

Architect, kunstenaar of ingenieur? Dankzij zijn vele talenten blinkt Santiago Calatrava uit in vele artistieke gebieden, van het beschilderen van aardewerk tot het bouwen van wonderen binnen de architectuur. Hoe heeft hij deze talenten gekregen?

In 1951 werd Santiago Calatrava geboren in Valencia. Al op jonge leeftijd was zijn wens om kunstenaar te worden en toen hij 17 jaar oud was, wilde hij naar Parijs om zich te verdiepen in de daar aanwezige mengelmoes van kunst. Hij kreeg dit plan echter niet verwezenlijkt en koos uiteindelijk voor plan B: architectuur studeren in Valencia. Hij studeerde af in urbanisme en ging vervolgens van 1975 tot 1979 naar Zürich, waar hij zijn doctorandus behaalde in Civiele Techniek.

santiago calatrava
santiago calatrava

Aangezien hij in Zürich trouwde en er bleef wonen, is het niet verassend dat Santiago Calatrava juist in deze stad zijn eerste bureau begon. Alle begin is moeilijk en Calatrava probeerde naamsbekendheid te krijgen door aan wedstrijden mee te doen. In 1983 werd zijn ontwerp voor het treinstation Stadelhofen Zürich uitgekozen en stond hij, na hard werken, eindelijk in de belangstelling.

Dankzij de opdracht, die hij het jaar daarna kreeg, om een brug te ontwerpen voor Puente Bac de Roda in Barcelona, werd de weg naar meer werk voor hem geopend en inmiddels heeft hij bruggen mogen bouwen in belangrijkste steden van Spanje en in andere landen. Zijn bruggen zijn herkenningspunten en toeristische trekpleisters geworden.

In 1989 opende hij een architectenbureau in Parijs en twee jaar later een bureau in zijn geboortestad Valencia.

Sinds de jaren '80 heeft Calatrava het ene succes na het andere behaald en gebruikt hij zijn talenten om de grenzen van moderne architectuur te verleggen en unieke bouwwerken te creëren. Hij is niet te stoppen en blijft aan belangrijke projecten meewerken, zoals de World Trade Center PATH Terminal in New York.

In 1987 kreeg Santiago Calatrava de Auguste Perret Award en verder heeft hij vele medailles en 13 eredoctoraten voor zijn werken mogen ontvangen.

Santiago Calatrava: architectuur

Calatrava is een van de interessantste pioniers binnen de moderne architectuur. Hij haalt inspiratie uit natuurlijke en menselijke vormen, die hij samenmengt tot een stijlvol geheel met behulp van zorgvuldig uitgekozen materialen. Zijn stijl is uniek, symbolisch en overal ter wereld gemakkelijk herkenbaar.

Calatrava maakt gebruik van zijn aangeboren bouwkundige kennis om de technische constructie van een gebouw deel te laten uitmaken van het ontwerp. Kenmerkend voor Calatrava zijn de lange lijnen, het gebruik van witte materialen en veel glas en licht.

Ook gebruikt hij vaak het element water in zijn werken, zoals bij de Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia en bij zijn vele bruggen. De weerspiegelingen van de bouwwerken in het water zorgen voor een mysterieuze uitstraling.

Santiago Calatrava haalt inspiratie uit de dingen die hij om zich heen ziet, kortstondige momenten en gebeurtenissen. De BCE Place Galleria in Toronto, Canada (1987 - 1992) geeft je het gevoel dat je beschut onder palmbomen zit dankzij de witte zuilen, die tot het moderne en gewelfde dak reiken.

Inspiratie voor de spectaculaire aanbouw bij het Milwaukee Art Museum (1994 - 2001) haalde hij uit de ritmische vleugelslagen van een elegante vogel. Hij gebruikt dezelfde vogelachtige constructie voor een van zijn huidige projecten: het Fotomuseum van Qatar, dat dankzij een elegant ontwerp open en dicht kan afhankelijk van hoeveel zonlicht erop valt.

Ook werkt Santiago Calatrava momenteel aan het nieuwe vervoerscentrum van het World Trade Center. Het ontwerp wordt gemaakt van wit staal, kenmerkend voor deze architect, en symboliseert een vogel die uit een kinderhand vliegt.

Santiago Calatrava: beroemde werken

Calatrava heeft vele schitterende gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd. Hier zijn enkele van zijn meest bekende werken, waarvan je de meeste in Spanje kunt zien:

  • Puente del Alamillo, Sevilla, Spanje (1987-1992)
  • BCE Place Galleria, Toronto, Canada (1987-1992)
  • La Torre de telecomunicaciones de Montjuïc, Barcelona, Spanje (1989-1992)
  • La estación de Alameda, Valencia, Spanje (1991-1995)
  • Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanje (1991-2006)
  • El Auditorio de Tenerife, Tenerife, Canarische Eilanden (1991-2003)
  • Puente Peatonal del Campo de Volantín, Bilbao, Spanje (1994-1997)
  • Milwaukee Art Museum, Amerika (1994-2001)
  • Manrique Bridge, Murcia, Spanje (1996-1998)
  • El Complejo Olímpico de Deportes de Atenas, Griekenland (Opgeknapt voor de Olympische Spelen van 2004)