Ricardo Bofill
Spaanse informatiebronnen

Ricardo Bofill: biografie

Ricardo Bofill is een van de belangrijkste architecten en stedenbouwkundigen in de moderne ontwerpwereld en een pionier in het maken van efficiënte stadsplannen. In 1939 werd hij geboren in Barcelona en als kind studeerde hij aan het Instituto Francés. Tussen 1955 en 1956 studeerde hij aan de Escuela Superior de Arquitectura in Barcelona, maar hij werd van de opleiding weggestuurd wegens betrokkenheid bij een communistisch-politieke groep. Dit weerhield Ricardo Bofill er echter niet van om zijn professionele ontwikkeling uit te breiden en datzelfde jaar nog ging hij naar Zwitserland om daar te studeren van 1957 - 1960 aan de Geneva School of Architecture.

Toen hij drie jaar later terugkeerde naar Barcelona, richtte Bofill de Taller de Arquitectura ('Architectonische Werkplaats') op. Samen met andere architecten, stedenbouwkundigen, ingenieurs en vertegenwoordigers van allerlei gebieden uit de kunstwereld, wilde hij ruimtelijke problemen analyseren en manieren vinden om ze op te lossen.

ricardo bofill
ricardo bofill

Na de opening van zijn eerste architectenbureau in 1963 behaalde Ricardo Bofill het ene succes na het andere en opende hij meer bureaus, onder andere in Parijs, New York en Barcelona. Ook heeft hij talrijke boeken geschreven over de verschillende aspecten van architectuur, ruimte en urbanisme. Bofill´s Taller de Arquitectura herstelt en creëert tegenwoordig nog steeds stadsplannen en gebouwen. Ze hebben vooral faam verworven door het onwerpen van hoofdbureaus voor enkele zeer bekende bedrijven, zoals Shiseido, Christian Dior, Cartier en Axa.

Ricardo Bofill: architectuur

Ricardo Bofill´s stijl in de architectuur neigt naar het postmodernisme.

Bofill maakt gebruik van moderne materialen, zoals glas en staal, en mengt deze met verschillende klassieke bouwstijlen. Hij maakt graag gebruik van zuilen, bogen en versierde voorgevels, die afsteken tegen forse bouwwerken en strakke lijnen met een futuristische uitstraling. Ricardo Bofill weet op uitstekende wijze deze verschillende stijlen te combineren om unieke en gedenkwaardige gebouwen te creëren.

Ricardo Bofill: beroemde werken

 • Rochaskantoren, Parijs, Frankrijk (1986-1987)
 • Christian Dior Hoofdkantoren, Parijs, Frankrijk (1989-1992)
 • Teatro Nacional de Cataluña, Barcelona, Spanje (1986-1996)
 • Palacio Municipal de Congresos, Madrid, Spanje (1993)
 • Verlenging van de Paseo de la Castellana, Madrid, Spanje (1997)
 • Cartier Hoofdkantoor, Parijs, Frankrijk (1998)
 • AXA Hoofdkantoor, Parijs, Frankrijk (1998)
 • Torre Dearborn Center, Chicago, Amerika (1998)
 • Kawasaki, Japan (2001)
 • Shiseido, Tokyo, Japan (2001)
 • Nieuwe hoofdstad voor Algerije, Noord-Afrika (2002)