Reyes Magos – Driekoningen
Spaanse informatiebronnen

De kerstvakantie is een uitstekende gelegenheid om nieuwe culturen te ontdekken, aangezien iedere stad en ieder land eigen tradities, feesten, muziek, enz. hebben. De kersttijd wordt afgesloten tijdens Reyes Magos (Driekoningen) met allerlei spectaculaire optochten, heerlijke lekkernijen en cadeaus voor iedereen!

Ervaar deze gezellige feestdag in Spanje met Enforex! We zijn het hele jaar geopend en enkele van onze scholen hebben zelfs een speciaal kerstprogramma, zodat je kunt genieten van de speciale tradities tijdens de kerstfestiviteiten in Spanje. Meer informatie over dit programma en de activiteiten en excursies die we voor onze studenten organiseren, vind je hier: kerstprogramma.

Lees verder voor meer informatie over de Spaanse feestdag Reyes Magos!

Wanneer wordt Reyes Magos gevierd?

Op 5 januari beginnen de jaarlijkse festiviteiten als de Reyes Magos ´s avonds aankomen voor de Cabalgata de los Reyes Magos (de optocht voor de drie koningen) en op 6 januari wordt Driekoningen gevierd.

Waar wordt Reyes Magos gevierd?

Jong en oud, groot en klein... iedereen in Spanje doet mee met deze grootse feestdag.

reyes magos
reyes magos

De tradities van Reyes Magos

De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes, kerststalletjes, kerstliedjes en een grote en vrolijke optocht, de Cabalgata de los Reyes Magos. De koningen rijden te paard of in feestelijke wagens door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Ook mogen de kinderen cadeautjes vragen aan de koningen.

Die nacht zetten de kinderen hun schoentje neer, zodat de koningen ze kunnen zien. Aangezien deze religieuze vorsten, net als de kerstman, van lekkere dingen houden, leggen de Spaanse kinderen vaak snoepgoed voor de koningen en hooi voor hun kamelen neer. ´s Ochtends ontdekken de kinderen dat de koningen van het snoepgoed geprobeerd hebben, de kamelen hun hooi opgegeten hebben en er cadeautjes liggen te wachten om uitgepakt te worden. Ter afsluiting wordt een traditioneel ontbijt gegeten, de Roscón de Reyes: een ronde cake die gedecoreerd is met fruit, dat de waardevolle edelstenen op de nobele kleding van de drie koningen moet voorstellen.

De geschiedenis van Reyes Magos

Deze viering is zogenaamd gebaseerd op een verhaal uit het Nieuwe Testament, waarin de koningen Melchor, Gaspar en Balthasar ´s nachts reizen om geschenken aan Jezus te geven. In 1885 besloot de Spaanse regering dat er een optocht zou worden gehouden op deze feestdag. De Cabalgata de los Reyes Magos is inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie en het is de oudste optocht in Spanje.