Penelope Cruz
Spaanse informatiebronnen

Het leven van Penelope Cruz

Penelope Cruz werd geboren op 28 april 1974 en is een Spaanse actrice, die alom wordt geprezen en in vele internationale films meegespeeld heeft. Ze is haar hele leven enthousiast geweest over acteren en begon met de voorbereidingen voor haar carrière op vierjarige leeftijd door negen jaar klassieke dans te volgen en vervolgens nog drie jaar ballet. Ze kreeg hulp van talentvolle mensen. Zo gaf Raul Caballero haar les in jazzdance. In haar tienerjaren won ze een competitie met 300 deelnemers om parttimemodel te worden. Vervolgens werd ze presentator van La Quinta Marcha en nam ze enkele omstreden rollen aan.

Haar eerste filmrol kreeg ze in Greek Labyrinth, een erotische en mysterieuze film die werd uitgegeven in 1993. Cruz speelt de dochter van een detective op zoek naar een vermiste danser. Daarna veroorzaakte haar toplessscène in de film Belle Époque nogal wat ophef. Ze speelde ook in de film Framed, waarin een veroordeelde dief zijn maten verlinkt en vervolgens in een onderduikwoning probeert de bewakers om te kopen met Cruz, als een van zijn aantrekkelijke vriendinnetjes.

Haar doorbrak kwam in 2000 met de film Woman on Top en in 2004 won ze een Italiaanse Oscar voor haar rol in de film Don´t Move, waarvoor ze Italiaans leerde. Daarna speelde ze samen met Tom Cruise in de spraakmakende film Vanilla Sky. Zo kwam ze in het middelpunt van de belangstelling te staan, vooral toen ze ook nog eens een relatie met Tom Cruise begon. Haar meest bekroonde rol speelde ze in de film Vicky Christina Barcelona en ze kreeg een prijs voor het spreken van twee talen in één film.

In haar vrije tijd is Penelope Cruz veel betrokken bij liefdadigheidsorganisaties, aangezien ze graag mensen wil helpen. Ook zou ze graag een kindje willen adopteren. Cruz heeft als model gewerkt voor verschillende ontwerpers, zoals Ralph Lauren en P.Diddys kledinglijn Sean John.

Films

Penelope Cruz heeft haar talent in vele films laten zien en met vele invloedrijke regisseurs, acteurs en actices samen mogen werken. Ze heeft een Oscar, drie Goyas en een Europese Filmprijs in ontvangst mogen nemen. Films waarin ze gespeeld heeft, zijn:

  • Belle Epoque
  • Open Your Eyes
  • The Girl of Your Dreams
  • Blow
  • Vanilla Sky
  • Volver
  • Vicky Cristina Barcelona