Nochevieja
Spaanse informatiebronnen

De winter is een leuke tijd om een nieuwe cultuur te ontdekken, aangezien ieder land eigen eeuwenoude tradities, feestdagen, muziek, enz. heeft. En wat is er nou spannender dan het nieuwe jaar te beginnen op een nieuwe plek met een glas cava (Spaanse champagne) en 12 druiven?

Begin nu met het regelen van je vakantie en kom gezellig tijdens Nochevieja (oud en nieuw) naar Enforex in Spanje! Onze scholen zijn het hele jaar geopend, ook tijdens vakantietijden. Je kunt je zelfs opgeven voor ons speciale kerstprogramma, dat we in verschillende van onze scholen aanbieden en speciaal opgesteld is voor mensen die van de traditionele Spaanse wintervieringen willen genieten. Klik op de volgende link om meer te weten te komen over deze speciale cursus: kerstprogramma.

Lees verder voor meer informatie over het Spaanse Nochevieja!

Wanneer wordt Nochevieja gevierd?

Het feest begint als het op 31 december donker wordt en duurt tot het ochtendgloren van 1 januari.

Waar wordt Nochevieja gevierd?

In heel Spanje kun je in steden de champagne ontkurken en het nieuwe jaar inluiden. Bij zonsondergang kun je de vele Spaanse feestvierders volgen naar de grote stadspleinen - vooral de pleinen met een klok - om het unieke Nochevieja te ervaren. De beste plek om te zijn, is Plaza del Sol in Madrid, de Spaanse versie van Times Square in New York.

nochevieja
nochevieja

De tradities van Nochevieja

Als je van plan bent om Nochevieja in Spanje te gaan vieren, is het altijd handig om te weten wat de Spanjaarden zoal tijdens deze speciale viering doen. Alvorens adios te zeggen tegen het oude jaar, komen Spaanse families samen om een lekkere maaltijd te nuttigen, waarna ze de televisie aanzetten om met z´n allen af te tellen of de stad ingaan om te feesten met vrienden. Het is een goed idee om gezellig met ze mee te gaan en te doen wat de Spanjaarden doen, te drinken wat de Spanjaarden drinken en te eten wat de Spanjaarden eten.

Voordat je op weg gaat naar een van de stadspleinen, is het goed om te controleren of je de benodigdheden voor Nochevieja bij je hebt. Het belangrijkste, vooral in Madrid, is een kostuum; bijna iedereen draagt een kleurrijke pruik, een satirisch masker en/of een kostuum. Vervolgens heb je ook champagne nodig, zodat je die kunt openen en gezellig met vrienden opdrinken als de klokken om middernacht luiden. Ook moet je twaalf druiven meenemen, waarvan je bij iedere klokslag eentje in je mond duwt. Als het je lukt, wachten je twaalf maanden vol geluk en voorspoed. En het is natuurlijk leuk om duizenden mensen, allemaal lachend en met druiven in hun mond, om je heen te zien.

De geschiedenis van Nochevieja

Veel tradities van Nochevieja zijn nogal typisch, maar misschien vraag je je af waar de twaalf druiven vandaan komen... Las doce uvas de la suerte (de twaalf geluksdruiven) zijn eigenlijk een economische traditie. In 1909 hadden de druiventelers in Alicante namelijk een extreem overschot aan druiven en bedachten ze een leuke manier om dit overschot toch nog te kunnen verkopen.