Salvador Dalí
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex kun je alles leren over het leven en de werken van Salvador Dalí dankzij de cursus Spaans + Kunstgeschiedenis, die we in verschillende van onze scholen aanbieden: Barcelona, Granada, Madrid & Salamanca.

Je zult niet alleen je vaardigheden in het Spaans verbeteren, terwijl je alles leert over het leven, de werken en kunststijlen van Dalí en andere kunstenaars, ook zul je genoeg mogelijkheden krijgen om zelf indrukwekkende meesterwerken, zoals "Galatea de las Esferas" (Fundación Gala-Salvador Dalí, Figueres) en "El Hombre Invisible" (Reina Sofía Museum, Madrid), van dichtbij te bekijken in de vele musea in Spanje!

We hopen je snel hier in Spanje te zien voor onze cursus Spaans + Kunstgeschiedenis! Ondertussen kun je hieronder meer achtergrondinformatie lezen over Dalí.

Salvador Dalí: biografie

Opstandig, excentriek, surrealistisch, een blikvanger, een schilder, een schrijver, een regisseur, een beeldhouwer, een ontwerper... allemaal termen die we op Salvador Dalí van toepassing kunnen brengen. Hij had vele talenten en gezichten en is zonder twijfel een van de belangrijkste bijdragers aan het surrealisme in de twintigste eeuw.

Dalí werd geboren in 1904 in de stad Figueres (Catalonië) en leefde daar, totdat hij 17 jaar oud was. Al op jonge leeftijd was hij onstuimig en rebels, waardoor hij vaak in botsing kwam met de academische instellingen, die zijn artistieke uitingen in bepaalde banen wilden leiden. In 1921 sprak hij met zijn vader af dat hij kunstleraar zou worden en begon hij in Madrid te studeren aan de Escuela de Bellas Artes. Drie jaar later werd hij echter van school gestuurd vanwege ruzie´s met medestudenten, wat het einde betekende van zijn studeertijd. Toch zou Dalí, ondanks zijn felle en nogal onvoorspelbare temperament, succesvol worden in de kunstwereld - zijn creatieve talent was onbetwistbaar.

art salvador dali
art salvador dali

In de jaren '30 was Dalí het meest productief. Na getrouwd te zijn, verhuisde hij naar Parijs, waar hij in de ban van het surrealisme raakte. Behalve aan schilderijen en beeldhouwwerken werkte Dalí ook aan films, die allemaal op een surrealistische droomideologie gebaseerd waren. Aan het eind van de jaren '30 werd hij echter weggestuurd van de surrealistische beweging, omdat hij een grondlegger ervan, André Breton, beledigd had.

Vervolgens verbleef Salvador Dalí van 1939 tot en met 1948 in Amerika en kreeg zijn kunst beter begrijpbare thema´s, zoals religie en seksualiteit.

Salvador Dalí: stijl en invloed

Dalí haalde veel inspiratie uit de ongrijpbare wereld van het onbewuste, de droomwereld. In de jaren ´30 ging hij naar Parijs om daar zijn steentje bij te dragen aan het surrealisme, dat onder leiding stond van André Breton. Hoewel hij negen jaar later werd weggestuurd, zou het surrealisme altijd een deel van hem en zijn werk blijven uitmaken.

Dalí werd geïnspireerd door het schilderwerk van zijn tijdgenoten, waaronder Breton en Miró, en tevens door de werken van regisseurs zoals Luis Buñuel, met wie hij in 1929 zijn eerste film maakte, ´Un Chien Andalou´. In deze korte zwart-witfilm wordt niet gesproken en is alleen muziek te horen, terwijl de kijker enkele choquerende en onverklaarbare afbeeldingen te zien krijgt. De film lijkt nogal absurd, maar in feite wordt op nauwkeurige wijze de onbestuurbare en soms nachtmerrieactige droomwereld weergegeven. Twee jaar later werkte hij samen met Buñuel aan de film ´L´Age D´or´.

Ook heeft Salvador Dalí een tijdje door Italië gereisd en raakte hij er onder de indruk van de klassieke stijl en de renaissance. Toen hij niet meer aan het surrealisme mee mocht doen, begon Dalí zijn eigen versie´s te maken van sommige klassieke, heilige taferelen en andere traditionele kunstonderwerpen. In Amerika begon hij (op nogal egoïstische wijze) met het schrijven van verschillende autobiografieën, die hij ´ La vida secreta de Salvador Dalí´ (1942) en ´Diario de un genio´ (1964) noemde.

In Spanje kun je de geweldige werken van Dalí bekijken in de Fundación Gala-Salvador Dalí in Figueres en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid.

Salvador Dalí: beroemde werken

 • Autoretrato Cubista (1923: Museo Nacional Centro Reina Sofia, Madrid)
 • Retrato de Luis Buñuel (1924: Museo Nacional Centro Reina Sofia, Madrid)
 • El Gran Masturbador (1929: Museo Nacional Centro Reina Sofia, Madrid)
 • Un Chien Andalou (1929, short film with Luis Buñuel)
 • El Hombre Invisible (1930: Museo Nacional Centro Reina Sofia, Madrid)
 • L'Age D'ór (1931: film with Luis Buñuel)
 • La persistencia de la Memoria (1931: Museum of Modern Art, New York)
 • Teléfono-langosta (1936: Tate Modern, Londen)
 • Canibalismo otoñal (1936: Tate Modern, Londen)
 • Enigma sin Fin (1938, Museo Nacional Centro Reina Sofia, Madrid)
 • La vida secreta de Salvador Dalí (Autobiografie - 1942)
 • Galarina (1944: Fundación Gala-Salvador Dalí, Figueres)
 • La Madonna de Port Lligat (1950: Grupo Minami, Tokyo)
 • Galatea de las Esferas (1952: Fundación Gala-Salvador Dalí, Figueres)
 • La Última Cena (1955: National Gallery, Washington)
 • Diario de un genio (Autobiografie - 1964)