Pablo Picasso
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex kun je alles leren over het leven en de werken van Pablo Picasso dankzij de cursus Spaans + Kunstgeschiedenis, die we in verschillende van onze scholen aanbieden: Barcelona, Granada, Madrid & Salamanca.

Je zult niet alleen je vaardigheden in het Spaans verbeteren, terwijl je alles leert over het leven, de werken en kunststijlen van Picasso en andere kunstenaars, ook zul je genoeg mogelijkheden krijgen om zelf indrukwekkende meesterwerken, zoals Picasso's "Guernica" (Reina Sofía Museum, Madrid) en "Las Meninas" (Picasso Museum, Barcelona), van dichtbij te bekijken in de vele musea in Spanje!

We hopen je snel hier in Spanje te zien voor onze cursus Spaans + Kunstgeschiedenis! Ondertussen kun je hieronder meer achtergrondinformatie vinden over Picasso.

Pablo Picasso: biografie

De wereldberoemde Pablo Picasso kan met vele stijlen en bewegingen uit de moderne kunstwereld geassocieerd worden. Picasso´s kunst werd niet beïnvloed door de trends uit die tijd, maar door zijn persoonlijke omstandigheden en stemming. Wat kunnen we nog meer vertellen over het leven van dit artistiek genie?

Picasso werd in 1881 geboren in Malaga en stond de eerste twintig jaar van zijn leven bekend als Blasco, de achternaam van zijn vader. Toen hij 10 jaar oud was, verhuisde hij met zijn familie naar La Coruña en in 1893 verhuisden ze naar Barcelona. Vier jaar later imponeerde hij iedereen met zijn creatieve werk Ciencia y Caridad, dat positieve kritieken kreeg op de Exposición General de Bellas Artes de Madrid en de Exposición Provincional de Malaga. Vervolgens kreeg Picasso toestemming om te studeren aan de Academia de Bellas Artes in Madrid, maar hij hield niet van de formele en academische kunstexpressie en keerde daarom in 1899 naar Barcelona terug.

Tijdens Picasso´s ´Blauwe periode´ (1900 - 1904) waren melancholische, sombere kleuren kenmerkend voor zijn werk. Deze periode begon op droevige wijze, toen een van zijn beste vrienden zelfmoord pleegde. Hij begon zijn werken met de achternaam van zijn moeder, Picasso, te tekenen en bracht vier jaar reizend tussen Parijs en Barcelona door zonder zich echt ergens te vestigen. In zijn ´Roze periode´ (1905-1907) begonnen elementen van het kubisme zijn werken binnen te sluipen en vestigde hij zich definitief in Parijs.

art pablo picasso
art pablo picasso

Picasso en zijn goede vriend Braque worden als de uitvinders van het kubisme beschouwd - ze experimenteerden met het uit elkaar halen van lichaamsvormen via monochrome kleuren, wat tevens kenmerkend werd voor Picasso´s werken. Ook breidde hij zijn kunst uit naar collage´s, beeldhouwwerken en potloodtekeningen.

In de periode van 1917 tot ergens in de jaren '30 werden de werken van Picasso vooral beïnvloed door zijn liefdesleven. Was hij gelukkig, dan waren zijn werken vrolijk met levendige kleuren; was hij verdrietig, zoals in het jaar 1920, dan werden zijn schilderijen donker en surrealistisch.

In 1937 schilderde Picasso een van de beroemdste schilderijen uit de twintigste eeuw. Guernica is een buitengewoon doordachte, zelfs opschudding veroorzakende, reactie op een onzinnige oorlog. Het is een rechtstreeks antwoord op het Duitse bombardement op de Baskische stad Guernica, dat in hetzelfde jaar plaatsvond.

Hoewel Picasso zich nooit bij het surrealisme heeft aangesloten, werden zijn werken wel steeds surrealistischer naarmate hij ouder werd en verving hij herkenbare menselijke vormen door abstracte vormen. Hij bracht zijn laatste jaren door in Zuid-Frankrijk, waar hij in 1973 stierf.

Tijdens je cursus Spaans in Spanje kun je een grote verzameling met werken van Pablo Picasso bezichtigen in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid of het Museo Picasso in Barcelona.

Pablo Picasso: stijl en invloed

Tijdens zijn verblijf in Parijs kon Picasso alle grote namen uit de moderne kunstwereld leren kennen en inspiratie bij hun opdoen. Hij was vooral geïnteresseerd in het werk van de Franse schilder Cézanne.

Picasso was echter een pionier en kenmerkend voor zijn werk is dat het origineel was en helemaal zijn eigen stijl. Hij ontwikkelde tussen 1907 en 1908 samen met Georges Braque een nieuwe kunststijl, het kubisme. Hij bleef deze stijl veranderen en op nieuwe manieren uitproberen, waardoor het kubisme een belangrijke rol speelt in de rest van zijn werken.

Het kubisme werd steeds belangrijker in de moderne kunstbeweging. Het idee om vormen, vooral lichaamsvormen, uit elkaar te halen en te recreëren opende de deuren voor abstracte en surrealistische schilders. Picasso kreeg inspiratie voor het kubisme na het bezichtigen van een Afrikaanse kunsttentoonstelling in het Trocadero Museum. In 1907 schilderde Picasso ´Les Demoiselles D´Avignon´, wat als het eerste echt kubistische werk wordt bezien.

Terwijl het kubisme zich verder ontwikkelde, begon Picasso het kubisme toe te passen op beeldhouwwerken en collage´s. Zijn gebruik van alledaagse voorwerpen, zoals brillen en kranten, veranderde het perspectief op collage en beeldhouwkunst met als gevolg dat het analytische kubisme zich ontwikkelde tot het synthetische kubisme.

Naarmate Picasso ouder werd, werd zijn wereld steeds abstracter en surrealistischer en gebruikte hij steeds fellere kleuren en onvergelijkbare objecten en vormen in plaats van herkenbare figuren. Het is moeilijk te ontdekken waar hij zijn inspiratie vandaan haalde en veel van zijn latere werken worden beschouwd als een natuurlijke ontwikkeling van zijn kubistische ideeën.

Pablo Picasso: beroemde werken

  • Mujer en Azul (1901: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)
  • Les Demoiselles D'Avignon (1907: Metropolitan Museum of Art, New York)
  • Bottle of Vieux Marc, Glass, Guitar and Newspaper (1913: Tate, Londen)
  • Instruments de Musique sur un Table (1925: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)
  • Guernica (1937: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)
  • Voorbereidingen en schetsen voor Guernica (1937: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)
  • Las Meninas (1957: Museo Picasso, Barcelona)
  • El Pintor y La Modelo (1963: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)