De abdicatie van Juan Carlos I en de kroning van zijn zoon Felip VI

Prijzen en Brochures
Koning van Spanje - Felipe VI
Spaanse informatiebronnen

De Koning van Spanje - Felipe VI

Op 2 juni 2014 kondigde Juan Carlos zijn troonsafstand aan. Deze aankondiging leidde tot een periode van hectische politieke activiteiten omdat er nog geen wet was voor de troonsafstand en werd er dus niet aangegeven wat te doen of hoe de overdracht uitgevoerd moest worden. Er werd op 13 juni in het parlement voor deze wet gestemd en werd ondertekend door Juan Carlos I op 18 juni 2014, om 18.14. Dit is merkwaardig omdat voor een periode van vijf uur een zesenveertig minuten, de Spaanse monarchie geen koning had. Het koningschap van Felipe VI startte vanaf op 19 juni, vanaf 00.00 uur.

De dag van de kroning, 19 juni bestond uit drie belangrijke momenten.

  • De eerste was de betiteling van ‘Kapitein-Generaal’ tijdens de plechtigheid in het Zarzuela Paleis (het paleis van de koninklijke familie). Filipe VI kreeg van Juan Carlos I de rode zijde sjerp die hem het hoofd van de Spaanse legers maakt.
  • De tweede was de ceremonie van de kroning in de Cortes (het Spaanse parlement). Tijdens deze ceremonie heeft de nieuwe koning Filipe VI gezworen voor de Spaanse grondwet, de kroon en de koninklijke personeel. Daarnaast heeft de nieuwe koning een toespraak gehouden die het begin van zijn regeerperiode markeert. In zijn eerste toespraak citeerde Felipe VI een uitspraak van Cervantes: ‘Het is niet meer dan een andere man, tenzij hij meer doet dan de andere’. “Dit citaat is geschreven in het boek ‘Don Quichot’”, sprak de Koning.
  • Het derde en laatste moment was de aankomst bij het Koninklijk Paleis, waar Filipe VI werd opgewacht door 20 saluutschoten door de Koninklijke Garde. Vervolgens werd de nieuwe koninklijke familie begroet door het publiek van de balkon van het Paleis. Deze begroeting werd vervolgd door een receptie met met belangrijke gasten uit de politiek van Spanje.

De gebeurtenissen van deze dag zullen niet gauw vergeten worden. Ook komt er een protocol voor volgende soortgelijke ceremonies. Een paar keer heeft de bevolking van een land zulke ceremonies bijgewoond.