Las Hogueras, festival in Alicante
Spaanse informatiebronnen

Las Hogueras de San Juan, het Midzomerfeest, is het belangrijkste evenement op de culturele kalender van Alicante. Het is de beste en spannendste tijd om in deze stad te zijn.

Bij Enforex streven we ernaar onze studenten de beste ervaringen mee te geven. Festivals zijn uitstekende gelegenheden om de tradities en cultuur van een stad of dorp te leren kennen. Daarom is onze school in Alicante het hele jaar geopend... ook tijdens vakantieperioden! Klik hier voor meer informatie over de verschillende cursussen, die we het hele jaar door aanbieden: cursussen in Alicante.

Ben je helaas dit jaar verhinderd om naar Las Hogueras te komen, kun je alsnog hieronder wat achtergrondinformatie lezen over dit unieke festival.

Wanneer wordt Las Hogueras gevierd?

De festiviteiten beginnen ieder jaar op 20 juni en duren tot en met 24 juni.

Waar wordt Las Hogueras gevierd?

Deze speciale viering voor Johannes de Doper wordt in heel Spanje gehouden, maar de festiviteiten in Alicante, dat aan de mediterrane kust ligt, zijn het geweldigst.

hogueras
hogueras

De tradities van Las Hogueras

Het hoogtepunt van Las Hogueras de San Juan is natuurlijk het aansteken van de hogueras (vreugdevuren). Vroeger werden deze hogueras gebouwd uit afval en oude meubels, maar heden ten dage worden ze van hout en papier-maché gemaakt en zijn het kunstwerken, die doen denken aan de grote figuren van Las Fallas in Valencia.

De nacht van 24 juni wordt vuurwerk in de vorm van een palmboom afgestoken om het begin van dit speciale deel van de festiviteiten aan te geven. Een voor een worden de hogueras aangestoken en verlichten ze de lucht boven Alicante. Vervolgens moet men volgens de traditie zeven keer om de vlammen heen springen of het water in rennen. Deze bijgelovige gebruiken geven de nacht van San Juan (Johannes de Doper) een magische sfeer.

Hoewel de vuren uiteindelijk uitdoven - tegenwoordig helpt de brandweer een handje daarbij -, gaat het feest vaak nog enkele dagen en nachten door in Alicante. Vuurpijlen worden gelanceerd, ballonnen vliegen door de lucht, parades worden door de hele stad gehouden en vuurwerk verlicht de nachtlucht. Ook is er ieder jaar de Belleza del Fuego (Schoonheid van het Vuur) verkiezing, waarbij de winnares gekroond wordt tot koningin van het festival.

De geschiedenis van Las Hogueras

De traditie is al eeuwenoud, maar de hogueras en bijkomende festiviteiten zoals we ze heden ten dage kennen, stammen uit 1928. De feestelijke vreugdevuren waren eerst onderdeel van een heidens landbouwritueel, dat speciaal op de langste dag van het jaar, 21 juni, gehouden werd. Later gaf de Spaanse regering een christelijke draai aan de heidense viering door het om te dopen tot een feest voor San Juan (Johannes de Doper).