Flamenco – geschiedenis
Spaanse informatiebronnen

Flamenco is een van de bekendste elementen uit de Spaanse cultuur en komt vooral voor in het zuidelijke Andalusië. Daarom bieden enkele van onze scholen - Granada, Madrid, Marbella & Sevilla - de unieke mogelijkheid om een cursus Spaans + Flamenco te volgen, waarin je de Spaanse taal en de Spaanse flamenco kunt leren. Klik op de volgende link voor meer informatie: cursus Spaans + Flamenco.

Hieronder kun je meer informatie lezen over de geschiedenis en technieken van de flamenco. Als je graag flamencodansen zou willen leren, hopen we je snel hier bij Enforex te zien!

De geschiedenis van flamencodansen

De stampende voeten en de vurige passie zijn slechts het topje van de flamencodans. Het flamencodansen, dat 1/3 deel uitmaakt van de typisch Spaanse flamenco, heeft een lange geschiedenis, die overeenkomt met de culturele ontwikkelingen in Spanje

Het flamencodansen en de bijbehorende muziek komen uit het zuiden van Spanje en bevatten invloeden uit de Griekse, Romeinse, Indiaase, Moorse en joodse culturen. Toen de Moren en de joden naar het Iberisch Schiereiland kwamen, werden invloeden uit deze nieuwe culturen opgenomen in de bloeiende muziek- en danswereld van Andalusië. De hedendaagse flamencodans en -muziek zijn het resultaat van de eeuwenlange samenmenging van al deze culturen.

flamenco
flamenco

Toen de flamencomuziek zich in een hoog tempo begon te ontwikkelen, volgde de flamencodans al snel en vanaf de 18e eeuw was het een gestructureerde dans. Hoewel het in de flamenco oorspronkelijk ging om de stem van de zanger, stalen de hartstochtelijke flamencodansers al snel de show in de speciale muziekcafés, die cafés cantantes worden genoemd. Nu, eeuwen later, is datgene wat ooit begon als een vorm van expressie van zigeuners en andere onderdrukte etniciteiten, een opvallende dans- en muzieksoort die wereldwijd beoefend wordt.

Flamencodanstechnieken

Flamencodans
Bij flamencodansen denk je automatisch aan passie en gratie, maar geen enkele dans is hetzelfde. Er zijn zelfs meer dan 50 verschillende palos (soorten flamencodansen), die zich aanpassen aan de gewenste sfeer, de gekozen melodieën en de culturele tradities achter elk lied. Er is veel ruimte voor improvisatie in de flamencomuziek en het flamencodansen, waardoor de dansers en zangers de flamenco aan kunnen passen aan hun emoties tijdens het optreden. Deze persoonlijke expressie dient echter wel binnen de regels van de muzikale flamencotraditie en binnen de traditionele ritmische patronen te blijven

Flamencodansers
Tijdens een flamenco-optreden zal de danser - oftewel de bailaor(a) - eerst een tijdje stil blijven staan om de gitaarklanken, het geklap en het gezang op te nemen en er inspiratie uit te halen. Vervolgens zal hij of zij beginnen met een flamencodans die net zo passievol is als het lied, dat door de cantaor gezongen wordt. Passie en andere emoties zijn vaak duidelijk te zien in het gezicht van de danser tijdens een optreden.

Een flamencodanser probeert via de dans woorden, die vaak weeklachten zijn over de geschiedenis van de etnische vervolging, te uiten aan de hand van lichte, gracieuze armbewegingen en daarmee in contrast staande, duidelijk weerklinkende voeten, die met een verbazingwekkende kract op de vloer stampen. De levendigste flamencodansen zijn de duetten, die uitgevoerd worden door een man en een vrouw samen. De dansers kijken elkaar de hele tijd aan, terwijl ze in een aggresieve strijd van passie en emotie verwikkeld raken.