Las Fallas
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex streven we ernaar onze studenten de beste ervaringen mee te geven. Daarom is onze school in Valencia het hele jaar open... zelfs tijdens vakantieperioden! Als je Spaans wilt leren, moet je immers ook kunnen genieten van geweldige culturele ervaringen, zoals Las Fallas.

Als je je opgeeft voor een cursus Spaans in Valencia, kun je Spaans leren en tegelijkertijd dit unieke festival meemaken! Klik hier voor meer informatie over de verschillende cursussen, die we het hele jaar door aanbieden: Cursussen in Valencia.

Het beste is om Las Fallas en de vuurwerkshows, de paellawedstrijden, de torenhoge papier-maché beelden, enz. zelf te zien en ontdekken, maar hier kun je alvast wat interessante achtergrondinformatie lezen!

Wanneer wordt Las Fallas gevierd?

Het grootste festival van Valencia begint op 15 maart met de opbouw van de grote fallas in één dag en loopt ten einde op 19 maart als de werken in brand worden gestoken onder het gejuich van de duizenden toeschouwers, die het festival ieder jaar weer trekt.

Waar wordt Las Fallas gehouden?

De mediterrane stad Valencia verzorgt dit vrolijke en unieke festival met vuurwerk.

fallas
fallas

De tradities van Las Fallas

Beroemde kunstenaars, schilders en beeldhouwers doen hun uiterste best bij het ontwerpen en bouwen van de enorme fallas - waarvan sommige zelfs 30 meter hoog zijn! -, die overal te zien zijn in de openbare plaatsen van Valencia. Je kunt niet anders dan de meesterlijk gemaakte, kleurrijke fallas te bewonderen, die beroemdheden, politici en evenementen van het afgelopen jaar, soms op satirische wijze, tonen. De creatievelingen, waarvan sommigen prijzen in ontvangst mogen nemen voor hun geweldige creaties, werken maandenlang keihard met in gedachten dat het resultaat van hun harde werk als een hoopje as zal eindigen. Op 19 maart, de dag van San José, wordt om middernacht de hele stad verlicht als de 370 grote fallas en de 368 kleinere fallas in vlammen opgaan.

Hoewel dit feest van een week voornamelijk om de fallas en hun uiteindelijke verbranding gaat, is de hele stad erbij betrokken. Valenciaanse vrouwen schrijden door de stad in traditionele regionale jurken, muziek zorgt voor een vrolijke atmosfeer, bij ieder stierengevecht zijn de "Olés" goed te horen, vuurwerk gaat af in de lucht en op de straten wordt de hele dag door druk gefeest.

De geschiedenis van Las Fallas

De kleurrijke geschiedenis van Las Fallas, dat losjes gebaseerd is op een heidense lentenachtevening, is eeuwenoud.

De vurige traditie die heeft geleid tot de geweldige viering van Las Fallas, werd in 1497 begonnen door gewone ambachtslieden. In de wintermaanden moesten ze de laatste uren van hun werkdag werken in het flikkerende licht van olielampen. Deze lampen hingen aan een houten constructie, een zogenaamde parot, en om te vieren dat de wintermaanden afgelopen waren en het warmere weer kwam, verbrandden ze deze parots ter ere van San José (Sint Jozef), de beschermheilige van de timmerlui.

Al snel begonnen ze de houten constructies te decoreren en gaven ze zelfs gezichten. In de 18e eeuw kwam er nog een vernieuwing, toen men in grote groepen samen begon te komen en de poppen satirische en kritische thema´s kregen. Tegenwoordig hebben de fallas niet veel meer met de parots en de kleine houten poppen te maken, maar worden ze nog steeds verbrand tijdens dit gezellige feest.