El Cid
Spaanse informatiebronnen

El Cid

De legendarische held El Cid, wiens echte naam Rodrigo Días was, werd aanvankelijk verbannen, waarna hij besloot om Valencia in te nemen. Hij was een uitstekende vechter, wat al snel naar voren kwam tijdens tweegevechten. Er stond hem een grootse toekomst te wachten, waarin hij uiteindelijk ook Valencia in bezit zou nemen. El Cid kwam uit een relatief rijke familie, maar was één met het gewone volk.

Het verhaal

El Cid, die koning Sancho II diende, vocht mee in de slag bij Graus en doodde een ridder tijdens een tweegevecht. De leider van de tegenpartij, Remiro I van Aragón, werd ook gedood, waardoor ze de slag wonnen en El Cid als een buitengewoon soldaat bekend kwam te staan. Toen Sancho II vermoord werd, diende hij Alfonso VI, die zowel de broer van Sancho II als zijn grootste vijand was. Er waren geruchten dat Alfonso een aandeel zou hebben gehad aan de moord op Sancho II. Vanwege de slechte relatie met de koning werd El Cid na enkele conflicten vervangen door zijn rivaal Ordonez.

Tijdens de slag van Cabra in 1079 versloeg El Cid Abd Allah van Granada en de strijdkrachten van Ordonez. De koning was woedend, omdat El Cid zijn bevelen niet had opgevolgd en verbande hem. El Cid weigerde het rustig aan te gaan doen en bood zijn diensten aan de heren van Barcelona aan. Zij wezen hem af, maar de koning van Zaragoza nam hem graag in dienst. El Cid versloeg de legers van León, Aragón en Castilië. Alfonso voelde zich in het nauw gedreven en herriep de verbanning van El Cid, waarna deze de leiding kreeg over een groots leger met Moren en christenen en richting Valencia ging om het in te nemen.

Er waren onderweg echter nog wat obstakels, waaronder Ramon Berenguer II, de graaf van Barcelona. El Cid nam hem gevangen, maar liet hem weer vrij, nadat het losgeld betaald was, om de vrede te bewaren. Uiteindelijk liet hij zijn jongste dochter zelfs met de zoon van de graaf trouwen. El Cid veroverde meerdere steden, voordat hij bij Valencia terechtkwam. Hij werd de nieuwe heerser van de stad en na zijn dood in 1099 nam zijn vrouw drie jaar lang de heerschappij over.

Meer over Spaanse personages: