Don Quijote
Spaanse informatiebronnen

Don Quijote

Don Quijote, die gecreëerd werd door Miguel de Cervantes en in het Nederlands Don Quichot genoemd wordt, is beroemd zowel in Spanje als de rest van de wereld. Hij heeft een grote invloed uitgeoefend op Spanje dankzij zijn ingewikkelde persoonlijkheid en zijn belangrijke bijdrage aan de Spaanse taal.

Het verhaal bestaat uit twee delen. Het eerste deel is erg rustig en geeft vooral een komische indruk, terwijl het tweede deel meer de filosofische kant van het verhaal belicht. Het verhaal wordt vermeld in boeken, muziek en kunst. Ook heeft Don Quijote een grote invloed uitgeoefend op de Spaanse taal. Zo is ´de cuyo nombre no quiero acordarme´ (wiens naam ik niet wil onthouden) tegenwoordig een alledaagse Spaanse uitdrukking geworden.

Het verhaal

Don Quijote gaat op zoek naar avontuur, dromend van zijn geliefde. Hij zoekt ruzie met een groep muilezeldrijvers, die hun ezels water willen geven. Een herbergier helpt Don Quijote door te beamen dat hij inderdaad een ridder is, terwijl dit eigenlijk een hersenspinsel van Don Quijote is. Vervolgens reist Don Quijote naar Toledo, waar hij door handelaren uitgelachen wordt als hij vertelt over zijn verzonnen geliefde Dulcinea. Hij keert daarop terug naar huis met Pedro Crespo.

In het tweede deel weet Don Quijote zijn buurman Sancho Panza ervan te overtuigen om zijn schildknecht te worden. Samen trekken ze ten strijde tegen de windmolens in La Mancha, omdat Don Quijote meent dat het reuzen zijn. Onderweg ontmoeten ze verschillende personen en bemoeit Don Quijote zich steeds met zaken, waar hij zijn neus niet in moet steken, en raakt hij vaak in de problemen.

Meer over Spaanse personages: