Carnaval in Spanje - Tenerife & Cadiz
Spaanse informatiebronnen

Enforex heeft tevens scholen in twee Spaanse steden die beroemd zijn vanwege hun jaarlijkse carnaval: Puerto de la Cruz (Tenerife, Canarische Eilanden) en Cádiz. Onze scholen zijn het hele jaar open, waardoor je Spaans kunt leren én kunt genieten van typische festivals, zoals carnaval! Klik op de volgende links, als je meer wilt weten over onze Spaanse jaarcursussen in de volgende superbestemmingen:

Er gaat niks boven het beleven van de optochten, muziek en kostuums tijdens carnaval. Lees hieronder meer informatie over de interessante geschiedenis achter dit festival en de extravagante tradities.

Wanneer wordt carnaval gevierd?

De carnavalgekte heeft haar hoogtepunt in februari, net voordat de veertig dagen vasten beginnen.

Waar wordt carnaval gevierd?

Hoewel veel steden in Spanje hun eigen carnavalsviering hebben, zijn Cádiz en Tenerife de topsteden.

carnival
carnival

Carnavalstradities

Hoewel de beide steden hun eigen unieke tradities hebben, zijn de traditionele thema´s van de carnavalsfestiviteiten hetzelfde: ´lang leve de lol´ en zoveel mogelijk ´persoonlijke expressie´.

Carnaval in Tenerife

Carnaval in Santa Cruz (Tenerife) lijkt op het carnaval in Brazilië met optochten met praalwagens, optredens van zangers en Braziliaanse groepen en duizenden mensen in kostuums. Overal op straat zie je straatmuzikanten, hoor je verschillende soorten muziek en kun je genieten van de vele kleuren en kostuums. Feestelijke optochten worden door de hele stad gehouden onder begeleiding van energieke muziekgroepen en bontgeklede artiesten. Een van de uitbundigst gevierde tradities is de jaarlijkse verkiezing van de Carnavalkoningin uit de mooiste meisjes van de optochten - zij zijn maanden bezig het maken van hun kostuums, die vaak meer dan 100 kg wegen.

Carnaval in Cádiz

Van "Quasimodo-zondag" tot en met "Piñata-zondag" vinden de carnavalsfestiviteiten plaats in Cádiz met net zoveel feestelijke kleuren, muziek en cultuur als in Tenerife. De stad, die normaal zo rustig is, verandert in één groot straatfeest met wedstrijden voor straatmuzikanten, zangkoren, kwartetten, comparsas en chirigotas. Iedereen probeert een zo origineel mogelijke performance te geven, zowel op visueel als muzikaal gebied. Na de wedstrijden gaan de muzikanten de straten van Cádiz op om te feesten en te zingen, meestal zijn het sarcastische of erotische liederen. In het zuiden is het dragen van een kostuum verplicht en zul je opvallen in je "gewone" jeans en T-shirt. Uit heel Spanje komen de mensen naar Cádiz in themakostuums, waarbij vaak de draak wordt gestoken met overheidsinstellingen, de politiek, beroemdheden en de lopende evenementen. Er is geen andere plek waar je zoveel nonnen feestend op straat ziet.

De geschiedenis van carnaval

Deze zotte feesten zijn in de loop der jaren behoorlijk uitgegroeid. Italiaanse katholieken begonnen deze traditie door een gekostumeerd festival voor het vasten te houden. Omdat de katholieken 40 dagen en 40 nachten geen vlees mogen eten, noemden ze het festival "carnivale", wat zoiets betekent als "het vlees wegleggen". Op vette dinsdag werd al het vlees en de boter opgemaakt voor de dag erna, aswoensdag.

De fantastische kostuums en de vele bontgekleurde veren van het "Braziliaanse" carnaval in Tenerife komen oorspronkelijk uit de Afrikaanse cultuur. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien de Canarische Eilanden dichter bij Afrika liggen dan bij Spanje.