Belle Epoque
Spaanse informatiebronnen

Belle Epoque

Deze film, die in 1992 een Oscar won voor Beste buitenlandse film, gaat over een soldaat, die tijdens de Spaanse burgeroorlog deserteert. De titel van de film komt uit het Frans en zou in het Nederlands "mooie eeuw" luiden. De hoofdpersoon Fernando ontmoet een oude man genaamd Manolo, die de eigenaar van een groot landhuis is, en bevriend hem, omdat hij onderdak nodig heeft.

Hij komt erachter dat Manolo vier dochters heeft - Clara, Rocio, Violeta en Luz -, die allemaal zijn aandacht op de een of andere manier trekken. Hij weet ze allevier in te palmen, hoewel hij eigenlijk alleen maar op zoek is naar één vrouw. Bij iedere dochter gebeurt echter wel wat, waardoor de relatie mislukt. De jongste dochter Luz, gespeeld door Penelope Cruz, wordt verschrikkelijk jaloers op alle aandacht die Fernando aan haar zussen besteedt, maar uiteindelijk beseft Fernando toch dat zij de beste vrouw voor hem is.

De film kreeg goede kritieken en werd enthousiast verwelkomd door het publiek. Enkele prijzen die de film heeft gewonnen, zijn:

  • Oscar, Beste buitenlandse film
  • 10 Goyas, waaronder: Beste film en Beste regisseur.