Antonio Banderas
Spaanse informatiebronnen

Antonio Banderas

Op 10 augustus 1960 werd Antonio Banderas, een talentvol acteur, regisseur en zanger, geboren. Sporten, vooral voetbal, was zijn hobby, maar toen hij op het punt stond om als prof te gaan spelen, brak hij zijn voet en moest hij die droom opgeven. Toen hij 19 was, ontdekte hij zijn andere talent: acteren. Hij werd hierbij begeleid door de legendarische Spaanse regisseur Pedro Almodovar, die hem aan vele rollen hielp. Een van zijn belangrijkste rollen kreeg Banderas in 1989 in ¡Atame!. Zijn rol als Ricky was het begin van zijn internationale carrière. Hij ging naar Hollywood, waar hij de hoofdrol kreeg in enkele bekende films, waaronder The Mask of Zorro. Antonio Banderas was de eerste Spaanse acteur, die dit personage, dat al 70 jaar bestond, speelde.

Beginjaren en ontwikkeling

Banderas heeft met Tom Cruise en Brad Pitt gewerkt in de film Interview with the Vampire, met Sylvester Stallone in de film Assassins en met Madonna in Evita. In deze periode probeerde hij ook te regisseren, maar zijn films werden geen succes. In 2003 besloot hij om een andere droom te verwezenlijken: toneel! Hij blies nieuw leven in de rol van Raul Julian tijdens de productie van Nine, waarvoor hij de Outer Critics en Drama Desk Awards won. Zijn rol als Zorro heeft hem zijn hele carrière lang gevolgd, hoewel de tweede Zorrofilm niet zo´n succes werd als de eerste. Ook werd het personage Puss in Boots (Gelaarsde kat) uit Shrek gebaseerd op Zorro en mocht Banderas de stem van de kat inspreken.

Verder heeft hij in verschillende advertenties voor maatschappijen, zoals het Engelse Marks & Spencers, meegeholpen. Ook houdt hij van wijn en bezit hij 50% van een wijngaard in het noorden van Spanje.

Opmerkelijke films en producties

  • Mask of Zorro
  • Interview with the vampire
  • Assassins
  • ¡Atame!
  • Evita
  • Nine