Attracties Guanajuato
Populaire bestemmingen in Latijns-Amerika

Attracties & Hoogtepunten Guanajuato

Jardín de la Unión
Dit groene, in een triangle-vorm gebouwde centrale plein is het sociale centrum van de stad, waar de lokale bevolking en de toeristen beide heen gaan om te wandelen, mensen te kijken, te ontspannen, een krantje lezen, een koud drankje drinken... noem het maar op! Omringd door cafés, pastelkleuringe gevels en indrukwekkende gebouwen zoals het Juárez Theater en de kerk van San Diego. Het is geen wonder dat dit plein het middelpunt van de stad is.

Juárez Theatre
Juárez Theatre Guanajuato Dit weelderig gedecoreerde theater, op de zuidooster hoek van de Jardín de la Unión, is Guanajuato´s meest prestigieuze culturele lokatie en beschikt over een bomvolle agenda aan theater-, dans- en muziekoptredens. Het is ingehuldigd in 1903 en de mensen zijn tegenwoordig nog even overdonderd bij het zien van de pracht van het theater als dat ze toen waren.

Basiliek van onze lieve vrouw van Guanajuato
Deze Barokke kerk ligt aan het rustige plein Plaza de Paz en heeft een grote koepel, een paar torens, rood en gele pastelkleurige gevels en een uitbundig gedecoreerde entree. Het meest geliefde voorwerp is het met juwelen-versierde houten beeld van de maagd, waarvan er wordt gezegd dat het voor 800 jaar verborgen werd gehouden voor de Moren tijdens de slag tussen de Christenen en de Moren voor de macht over Spanje. Het is door de Spaanse koning aan de stad Guanajuato gegeven als een soort bedankje voor de zilver mijnbouw rijkdom.

Guanajuato Mummy Museum
Ondanks dat het een beetje een lugubere plek is, is dit fascinerende museum een van de meest bezochte attracties in Guanajuato. Er zijn meer dan 100 mummies te zien, compleet met gezichtsuitdrukkingen, die jaren geleden per ongeluk zijn ontdekt, toen er lichamen werden weggehaald van het Panteón, de overvolle begraafplaats. Daar troffen ze dozijnen mummies in plaats van de skeletten die ze hadden verwacht te vinden, een verschijnsel als gevolg van het droge klimaat en de mineraalrijke grond.

La Compañía kerk
Deze adembenemende kerk, gebouwd in 1747 door de Jezuïten ter begeleiding van het seminarie dat ze een decennium eerder hadden gebouwd, heeft een gevel in Churriguereske stijl versiering (een intense decoratieve vorm van Barok) wat in contrast staat met het strakke Neoklassieke interieur van de kerk.

Callejón del beso
Callejón del beso Dit kleine straatje dat nu een van de populairste attracties is, is zo nauw dat mensen in gebouwen tegenover elkaar naar voren kunnen leunen voor een kus, waar de naam Callejón del beso, of ¨steegje van de kus¨, ook vandaan komt. Er is zelfs een legende over een koppel dat elkaar voor een kort moment leerde kennen op tegengestelde balkons.

La Valenciana
Een paar kilometer buiten de stad ligt de La Valenciana mijn, die een grote rol speelde in Guanajuato´s zilvermijn welvaart. Vandaag de dag is de mijn en de omliggende omgeving een belangrijke stop op elke bezoeker´s agenda. Het hoogtepunt is zonder twijfel de gigantische kerk van San Cayetano, een geweldige weergave van Mexicaanse Barok met een ongelooflijk weelderig interieur van verguld houtsnijwerk en altaarstukken.

Ex-Hacienda San Gabriel de Barrera
Op een gegeven moment waren er 150 koloniale bezittingen die behoorden tot de welgestelde mijneigenaren in Guanajuato´s glorieuze zilvermijn dagen. Dit landgoed - of hacienda - was een van de belangrijkste en is het best bewaard gebleven. Bezoekers kunnen op het landgoed het voornaamste huis, gemeubileerd met stukken uit die periode, de privé kapel met een uitgebreid 15e-eeuwse altaarstuk, en dat wat het werkgedeelte was tot het werd veranderd in 17 prachtige tuinen, bezoeken.

Kerk van San Diego
De in 1633 gebouwde kerk, gebouwd met de lokale cantera-steen, is een mooi voorbeeld van de Mexicaanse Barok architectuur. De kerk heeft schade geleden door een overstroming in 18de eeuw en moest gerepareerd en gerestaureerd worden, maar de kerk die je nu in Guanajuato kan zien is bijna exact hetzelfde als die van toen.

Meer Reisgidsen Mexico

Schrijf je vrijblijvend in voor een cursus

20 verschillende programma´s voor alle leeftijden, huisvesting en een uitstekende service.